Представете си, че може да спестите най-ценния ресурс – времето, което имате, и същевременно ефективно да поддържате информиран всеки гост за услугите, които предлагате. По време на специализираната конференция за онлайн маркетинг, насочена към хотели и ресторанти, ще обсъдим темата „Защо Digital Signage решенията са мощен инструмент за повече продажби в обектите на хотела?”

Основните акценти по време на дискусията:

  • Какво представлява съвременният инструмент Digital Signage?

Digital Signage дисплеите са реклама от ново поколение и позволяват излъчването на избрано от вас съдържание (промоционални оферти, услуги, информация и т.н.) да бъде много по-интерактивно.

  • Успешни практики – как да използваме професионалните дисплеи за ефективна визуална комуникация.

Интерактивното изживяване има много плюсове за бизнеса и силно въздействие върху потребителите, насочвайки ги към допълнителните услуги, предлагани на място в обекта.

  • Как да намалите разходите за маркетинг чрез Digital Signage?

Намаляването на разходите за брошури и други печатни материали на място в обекта способстват Digital Signage да бъде предпочитан нов начин за рекламиране, предоставяйки възможността за бързо и лесно дистрибутиране на съдържание.

  • Digital Signage като част от цялостната дигитална идентичност на хотела.

Технологии като Digital Signage помагат да се създаде модерно първо впечатление у гостите и да се подобри цялостната комуникация с тях. За постигане на максимален ефект, това трябва да е част от цялостната стратегия за дигитална идентичност на обекта.

  • Как да създадем съдържание, което продава?

Насърчаването на продажбите никога не е било толкова лесно – чрез Digital Signage хотелът не просто продава услугите си, но обръща специално внимание на гостите си, докато ги информира, забавлява и ангажира вниманието им. Основна роля в това има съдържанието, начинът по който се форматира и комбинацията на графика, текст и видео материали.

Повече за лектора:

Виктор Тодоров - Мениджър Бизнес Развитие, Clientric

През последните 14 години, Виктор консултира компании в България, Англия и Дания в областта на продажбите и бизнес развитието. Завършил е MBA в UEL, UK и е специализирал Мениджмънт в хотелиерството в Higher Hotel Institute Cyprus.

От Декември 2016 работи като мениджър бизнес развитие в Clientric - иновативна компания, която помага на HoReCa обекти да повишат приходите си с цялостен цикъл от Marketing & Sales решения чрез подбрани хардуерни, софтуерни инструменти и услуги. През същата година се създава Академия за Иновации в Туризма, чийто фокус е запознаването на индустрията със съвременни инструменти и техники за повишаване на продажбите. Чрез тази си дейност екипът се стреми да докаже, че туризмът може да бъде един съвременен, модерен и устойчив бизнес и същевременно да подпомага и развива България и нейната икономика.

 

TOP